Czekolada, czekolada i… jeszcze więcej czekolady!

Każdy, ale to naprawdę każdy miłośnik czekolady (czyli w sumie MY WSZYSCY 😀 ) powinien zapisać sobie październik złotymi zgłoskami w kalendarzu, albowiem właśnie wtedy w Perugi odbywa się… EUROCHOCOLATE!

IMG-20151024-WA0013

,,Czyli, że wszędzie znajdziemy czekoladę?” zapytacie. Tak!
,,Czyli, że wszystko jest z czekolady?” Tak!
,,Ale naprawdę wszystko, wszystko?” Tak! (zresztą zaraz sami zobaczycie).
,,Ale dlaczego właśnie w Perugi ?” A, no właśnie…

Wiedzieliście, że Perugia jest miastem znanym z czekolady i w ogóle ze słodyczy? Słyszeliście kiedyś takie nazwy jak ,,Perugina” albo ,,Baci”? Nie? Szczerze – ja przed przyjazdem tutaj, też nie. Ale to się zmieniło – na szczęście!
Cała historia zaczyna się jednak w 1907 roku, kiedy to lokalni przedsiębiorcy wpadają na pomysł utworzenia spółki do produkcji czekolady. Spółka ta funkcjonuje do dziś, jednak od 1988 wchodzi w skład szwajcarskiego Nestlé. Jednym z jej najbardziej znanych produktów są Baci (pl. – całusy). W 1939 firmie udaje się zawojować rynek amerykański, czego dowodem było otwarcie sklepu na słynnej 5th Avenue w Nowym Jorku!

Co do samego festiwalu – nie ma on aż tak długiej tradycji. Jego pierwsza edycja odbywa się w roku 1993 z inicjatywy architekta Eugenio Guarducci. Staje się on niesamowitą okazją dla twórców tego smakowitego kunsztu do prezentacji swoich wyrobów i zdolności, dla mieszkańców i rzecz jasna dla turystów, okazją do posmakowania tego i owego, a dla samego miasta świetną reklamą i atrakcją. Festiwal ma certyfikat ICCO – Międzynarodowej Organizacji Kakao, co stawia go w gronie tych najbardziej prestiżowych. No, ale co ja się będę produkował… zobaczcie sami:

Już za chwilę, za momencik wszystko się otworzy…

20151016_174441

Robi się tłoczno!

20151016_16184520151016_16184920151016_16185320151016_161902

Wiadomo, klauni też muszą być 😉

20151016_174929.jpg

Oficjalne logo bieżącej edycji 🙂 Wąsy do lizania  😀

 20151017_182902

Panie i Panowie! Przed Wami Sherlock Pernigotti, słynny detektyw czekolady. Sherlockowi bardzo spodobała się moja czapeczka i zaproponował mi wymianę. Do tego poprosił mnie o pomoc w bieżącej misji. Czy się zgodziłem? Oczywiście! Trzeba przecież ratować dobrą czekoladę Pernigotti przed wściekłym dietetykiem, który pragnie zniszczyć jej smak, tworząc czekoladową masę warzywną!

20151017_183107.jpg

Otrzymawszy od Sherlock’a czapkę i mapę z instrukcjami, ruszam w bój! Czasu jest mało, a sprawa poważna! Muszę odnaleźć dwie strażniczki czekolady, które zadadzą mi trudne pytanie na temat historii czekolady (sic!). Jeżeli odpowiem błędnie – brrr… strach myśleć! Na szczęście misja zakończyła się sukcesem – Wściekły Dietetyk został unieszkodliwiony, a czekolada uratowana! (Oklaski proszę zachować na inną okazję :P). Niestety, Wasz autor nie obył się bez strat- zdjęcia z pola bitwy zostały utracone 😦 Ale mamy czekoladę! 😀

20151017_183926.jpg

Konsumpcja gorącej czekolady – zaliczona!

20151017_185354.jpg

To zwierzaki mogą jeść czekoladę ?  :O

Always black or white

Trumna z czekolady? Kto bogatemu zabroni…

20151017_190514.jpg

Bo zwykła tabliczka to za mało 😀

20151024_163804

 

IMG-20151024-WA0015.jpg

Gdyby Kopciuszek żył w Perugi to zgubił by pantofla z czekolady, a książę by go zjadł i nie byłoby ładnej historii!

 

Oficjalny gadżet i czekoladowe piwo!

Jeśli chodzi o gadżet – wystarczyło kupić oficjalną kartę Eurochocolate (koszt. 5 euro) i dostawaliśmy mapę z punktami do odbioru gadżetów i darmowej degustacji. Miło 🙂

20151016_194854.jpg

Oficjalne bluzki festiwalu 🙂

Październik minął, festiwal się skończył… i czas chyba jednak zwrócić się do tego dietetyka!

Ciao!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Czekolada, czekolada i… jeszcze więcej czekolady!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s